streda, 1. februára 2017

Vepřová pečeně

1 kg vepřové pečeně, 2-3 pórky, 2 mrkve, 100 g libovější anglické slaniny, mletý pepř,sůl, 2 cibule, 250 g kořenové zeleniny (mrkev petržel, celer), 3 lžíce oleje, vývar z masa na podlití, 1 dl šlehačky, hořčice podle chuti
Do vepřového masa uděláme ostrým nožem vějířovitě podélně (po vláknu) asi 2 zářezy. Očistíme pórek i mrkev a rozpůlíme je. Do každého zářezu vložíme kousek póru nebo mrkve a proužek slaniny. Celý špalek prošpikovaného masa můžeme svázat nití a nakonec opepříme a osolíme. Očištěnou cibuli pokrájíme nahrubo, osmahneme na oleji, přidáme maso a opečeme ze všech stran. Přidáme zbylý pórek a podlijeme vývarem. Za občasného polévání  vypečenou šťávou a podlévání vývarem nebo  horkou vodou upečeme do měkka.. Měkké maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme, omáčku zjemníme šlehačkou a dochutíme hořčicí. Maso pokrájíme na plátky, které vypadají hezky barevně a podáváme je s dušenou rýží nebo opékanými brambory, přelijeme je vypečenou šťávou a doplníme zeleninovou oblohou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára