400
g hladké mouky., 40 g droždí., 70 g pískového cukru., dl mléka., 180 g
másla., vaječný žlutek., vanilinový cukr., sůl., hrst rozinek., hrst
kandovaného ovoce., hrst mandlí., 1 – 2 lžíce rumu., tuk na vymazání
plechu., cukr na pospání
K
prosáté mouce přidáme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme vlahým mlékem.
Dáme na teplé místo vykynout. Poté přidáme rozpuštěné máslo, žloutek,
vanilinový cukr, sůl a dobře vypracujeme. Dále do těsta zapracujeme
rozinky, kandované ovoce a spařené, oloupané a nasekané mandle, ochutíme
rumem. Těsto na povrchu lehce zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a
dáme na teplé místo kynout. Poté přeložíme na vál a vytvarujeme štolu,
kterou dáme na lehce tukem potřený plech. Vložíme do vyhřáté trouby a
přibližně při 180° C zvolna upečeme. Ještě teplou štolu potřeme
rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára