nedeľa 25. augusta 2013

Čokoládový dort

150 g hladké mouky., 150 g másla nebo margarínu., 75 g moučkového cukru do těsta., 75 g moučkového cukru do bílků., balíček vanilínového cukru., 150 g hořké čokolády., 6 vajec (2 vejce a 4 žloutky a 4 bílky)., 20 g kakaa., KL prášku do pečiva
Náplň: 200 g meruňkové marmelády
Poleva: 100 g čokolády na vaření
Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr, vychladlou čokoládu, 2 vejce a 4 žloutky. Přidáme promíchanou mouku s práškem do pečiva, kakaem a vyšleháme hladkou hmotu. Z bílků ušleháme sníh a metličkou přimícháme cukr. Sníh opatrně přimícháme do těsta. Pečeme v dortové formě o průměru 26 cm. Dno vyložíme pečícím papírem. Dortový korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Marmeládu dobře rozmícháme. Dortový korpus uprostřed podélně rozkrojíme a spodní díl potřeme 2/3 marmelády. Přiklopíme horní díl. Okraje korpusu a horní díl potřeme tenkou vrstvou zbylé marmelády. Čokoládu na vaření rozlámeme na malé kousky a ve vodní lázni necháme rozpustit. Potřeme horní díl korpusu i strany. Dort krájíme až po ztuhnutí polevy.
Elektrická trouba- cca 170° C (předehřátá)., horkovzdušná trouba – cca 150° C (bez předehřátí)., plynová trouba – stupeň 2 – 3 (bez předehřátí)., doba pečení cca 45 minut.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára