sobota 16. februára 2013

Vegetariánské kari na víně s mandlemi


500 g mrkve., 300 g hlízy celeru., menší pórek., 3 lžíce oleje (slunečnicového nebo sezamového)., 4 lžíce rozinek., lžíci kari koření., 120 ml sladkého bílého vína., sůl., mletý černý pepř., 200 ml smetany (30%)., 2 lžíce loupaných mandlí., 2 lžíce slunečnicových semínek.,
Mrkev s celerem oloupeme, omyjeme a nakrájíme na delší úzké nudličky. Pórek rozebereme na jednotlivé vrstvy a pak důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Nakonec ho podélně nakrájíme na dlouhé nudličky. V pánvi rozehřejeme olej a zprudka na něm orestujeme celer, mrkev a rozinky. Vmícháme kari. vše zalijeme vínem i smetanou, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Když zelenina změkne, přimícháme pórek s mandlemi a slunečnicovými semínky a necháme je prohřát. Pánev odstavíme.Podáváme obvykle s dušenou rýží.
Tip – Kari je nejen druh koření, ale také typ jídla. Jako čisté koření se používají listy rostliny podobné citroníku především v Indii k dochucování vegetariánských pokrmů. Ve světě je pak známá spíše směs kari – receptur existuje mnoho, od mírné až po silně pálivou. Nejznámější má název garam masala.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára