sobota 23. februára 2013

Rafinovaně plněný baklažán


Na 4 porce potřebujeme – 200 g margarínu a margarín na vymazání formy., 2 žlutky., 4 lžíce bílého vína., sůl., mletý bílý pepř., kayenský pepř., šťávu z citronu., po lžíci mletého kerblíku a estragonu., malý pórek., červenou papriku., 2 velké baklažány., konzervu (185 g) tuňáka v oleji., 120 g vařené rýže., 4 lžíce strouhanky.,
Na omáčku „Béarnaise“ rozpustíme při střední teplotě 150 g margarínu, necháme přejít varem a naběračkou sebereme pěnu. Do kovové mísy dáme žloutky a bílé víno a ve vodní lázni šlehačem ušleháme do pěny. Za stálého míchání po kapkách přidáváme margarín. Vmícháme kerblík a estragon, pak omáčku ochutíme solí, pepřem a a kyenským pepřem. Omáčku odstavíme. Pórek zbavíme zvadlých listů, nakrájíme na tenká kolečka a propereme. Omyjeme papriku, rozčtvrtíme a zbavíme stonků a jádřinců. Dužinu nakrájíme na kostičky. Obojí krátce spaříme ve vroucí vodě, přelijeme chladnou vodou a necháme okapat. Omyjeme baklažány, podélně je rozřízneme a vydlabeme až na ½ cm od okraje. Dužinu baklažánu nakrájíme na kostičky. Připravenou zeleninu smícháme s nasekaným tuňákem a rýži. Tuto směs okořeníme solí a pepřem a dáme do lehce nasolených polovin baklažánu. Přelijeme omáčkou a strouhankou smíchnou se zbytkem rozpuštěného margarínu. Vymastíme vhodnou formu, dáme do ní baklažány, zakryjeme a pečeme v troubě předehřáté na 220°C (plyn stupeň 3 – 4) cca 30 minut. Chuť doplní dobře vychlazené bílé víno. ©
Baklažán omyjeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme na cca ½ cm od okraje.
Připravenou zeleninu smícháme s nasekaným tuňákem a rýží.
Zeleninovou směs okořeníme solí a papřem a dáme do lehce nasolených polovin baklažánu.
Porce obsahuje cca 15 g bílkovin., 61 g tuků., 31 g uhlovodanů., cca 756 kcal / 3165 kJ.
Tip – Připadá-li vám omáčka „Béarnaise“ příliš náročná – k dostání jsou také hotové kvalitní omáčky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára