sobota 23. februára 2013

Pestrá plněná zelenina

Na 4 porce potřebujeme – 4 rajčata (po asi 150 g)., 4 malé žluté papriky., 4 cukety., sůl., mletý pepř., cibuli., stroužek česneku., 40 g másla., svazek petržele., 3 – 4 větvičky tymiánu., 6 plátků sucharů., 200 g holandského sýra 1/8 l zeleninového vývaru (popř. Instantního).,
Rajčata omyjeme a odřízneme velké víko. Vydlabeme dužinu. Omyjeme papriky, rozpůlíme je a zbavíme jádřinců. Omyjeme cukety, podélně je rozpůlíme. Malou lžičkou je vydlabeme. 4 poloviny cuket a papriky spaříme asi 3 minuty ve vroucí vodě. Necháme je okapat, osolíme je a opepříme. Rovněž okořeníme vydlabaná rajčata. Zbylou zeleninu – víka rajčat bez stopek a dužinu – nakrájíme na malé kostičky. Oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpálíme polovinu másla a podusíme v něm cibuli a česnek. Pak přidáme nakrájenou zeleninu a za občastného míchání dusíme cca 2 minuty. Směs vyndáme z pánve a necháme vychladnout. Zatím propereme pod tekoučí vodou petržel a tymián, okapeme a nejemno nasekáme. Smícháme s dušenou zeleninou. Pak vmícháme rozdrobené suchary a sýr nakrájený na malé kostičky. Směsí naplníme vydlabané poloviny zeleniny. Zbytkem másla vymastíme formu odpovídající velikosti, dáme do ní zeleninu a zalijeme vývarem. Pečeme v troubě předehřátá na 200°C (plyn stupeň 3) 15 minut. Nakonec ještě minutu grilujeme. Nejlépe chutná s bílým chlebem či bagetou. ©
Z omytých rajčat odřízneme víko.
Rozpůlené papriky zbavíme jádřinců.
Polovinu cukety vydlabeme malou lžičkou.
Porce obsahujem cca 19 g bílkovin, 24 g tuků., 36 g uhlovodanů., cca 434 kcal / 1817 kJ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára