utorok 11. decembra 2012

Jahodový motýl


125 g másla nebo rostlinného tuku., 2 lžíce citronové kůry., 100 g moučkového cukru., 2 vejce., 250 g polohrubé mouky., prášek do pečiva., špetku soli., 400 ml smetany na šlehání., vanilinový cukr., 2 ztužovače šlehačky., 250 g jahod
Změklý tuk ušleháme se solí a moučkovým cukrem do pěny. Přidáme vejce, citronovou kůru a nakonec prosátou mouku promíchanou s pečicím práškem. Dortovou otevírací formu vytřeme tence tukem. Naplníme těstem, které uhladíme stěrkou a v předehřáté troubě upečeme dorůžova. Prochladlý korpus nožem rozpůlíme. Obě poloviny otočíme a lehce přitiskneme k sobě kulatými částmi, aby vznikl tvar připomínající motýla. Ušleháme smetanu, do které vmícháme vanilinový cukr a ztužovač. Jahody opereme a rozkrájíme na poloviny. Šlehačku natřeme na vršek a boky. Vršek ozdobíme šlehačkou, kterou naneseme cukrářským kornoutem, a poklademe jahodami. Tykadla uděláme z tenkých čokoládových trubiček.
Doba přípravy je asi 1,5 hodiny (bez čekání)., kousek má 960 kJ / 230 kcal

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára