streda 28. novembra 2012

Telecí řízek s pórkem


4 tenčí telecí řízky (zhruba po 100 g)., 800 g pórku., sůl., 3 pomeranče., několik lístků šalvěje., 2 PL oleje., bílý nebo pomerančový pepř., 4 PL smetany na šlehání., 2 PL solamylu., 2 kelímky (po 150 g)plnotučného jogurtu., plátky pomerančů a petrželku na ozdobení., špejličky
Očistíme a opereme pórek a nakrájíme jej na větší kousky. Dáme je do vroucí osolené vody a vaříme 12 až 15 minut. Z pomeranče odkrojíme kůru i se spodní bílou slupkou a nakrájíme jej na plátky. Zbylé pomeranče omyjeme, osušíme a jejich kůru nastrouháme. Potom dužinu pomerančů vymačkáme a vzniklou šťávu si uschováme. Každou půlku plátku telecího masa obložíme plátkem pomeranče a 1 – 2 lístky šalvěje. Druhou polovinu přiklopíme a sešpejlujeme. Na horkém oleji řízky opečeme, vždy 3 minuty po každé straně. Ochutíme je solí a bílým či pomerančovým pepřem. Pórek necháme okapat. Řízky vyndáme z pánve. Do výpeku přilijeme pomerančovou šťávu a přivedeme k varu. V malém množství vody rozmícháme solamyl a omáčku jím zahustíme. Přimícháme jogurt a pomerančovou kůru a dochutíme solí a bílým nebo pomerančovým pepřem. Pak plněné řízky rozložíme na mísu, přidáme pórek a podáváme na stůl ozdobené plátkem pomeranče a petrželkou. Dobře k tomu chutná rýže nebo brambory.
Doby přípravy přibližně 35 minut., porce asi 1550 kJ / 370 kcal

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára