utorok, 20. novembra 2012

Kakaová roláda


tuk na vymazání plechu., 5 vajec., 150 g moučkového cukru., 125 g hladké mouky., 25 g práškového kakaa
krém: 3 PL mléka., 60 g bílé čokolády., 3 PL vaječného likéru., 120 g moučkového cukru., 175 g másla
ozdobení: 6 PL nasekaných lískových oříšků., malý svazeček meduňky
Plech vymažeme tukem. Z vajec oddělíme bílky a ušleháme sníh. Po lžících přisypeme polovinu cukru a šleháme, až je sníh hladký a tuhý. Žloutky utřeme se zbylým cukrem do husté pěny a postupně vmícháme 5 PL horké vody. Pak do pěny prosijeme mouku s kakaem, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut. Utěrku poprášíme hladkou moukou, upečený plát na ni vyklopíme a s utěrkou zarolujeme. Po chvilce ji rozvineme a necháme vychladnout. Zahřejeme mléko a když začne po okrajích bublat, odstavíme je a rozpustíme v něm čokoládu. Vmícháme vaječný likér a dáme asi na 30 minut vychladit. Občas promícháme. Cukr a změklé máslo ušleháme do pěny. Postupně přidáváme čokoládovou směs a třeme, až vznikne hladký krém, který dáme asi na 30 minut do chladničky. Studený plát potřeme ½ krému a stočíme do rolády. Povrch rolády potřeme zbytkem krému a posypeme nasekanými oříšky. Roládu dáme přibližně na 40 minut do chladničky ztuhnout. Před podáváním ji ozdobíme šlehačkou, čokoládovými lístky a čerstvou meduňkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára