pondelok, 19. novembra 2012

Jahodová kopule


těsto – 190 g másla. 6 vajec., 175 g cukru., 150 g mouky
náplň a ozdoba – 3 PL marmelády (nebo rybízového želé)., 750 g jahod., 750 ml smetany., 2 vanilkové cukry., 10 jahod., PL sekaných pistácií., lístky meduňky
Elektrickou troubu vyhřejeme na 180° C. Dno rozvírací formy o průměru 26 cm vymastíme a vysypeme moukou. Rozpustíme máslo. Oddělíme bílky od žloutků. Cukr se žloutky ušleháme v horké vodní lázni do husté pěny, vyjmeme z lázně, přidáme prosátou polohrubou moukou a vlahé máslo. Z bílků ušleháme pevný sníh. Třetinu vmícháme do těsta, zbylé třetiny navršíme na těsto a jen lehce do něho zapracujeme. Formu naplníme těstem a pečeme zhruba 35 minut dozlatova. Vyklopíme a na kuchyňské mřížce necháme vychladnout. Omyjme jahody necháme odkapat a zbavíme zelených stopek. Smetanu s vanilkovými cukry ušleháme dopevna. Korpus vodorovně překrojíme na tři stejné díly. Spodní díl potřeme marmeládou, přiklopíme druhý díl, narovnáme jahody a potřeme třetinou šlehačky. Třetí díl uprostřed nařízneme, položíme na jahody se šlehačkou a vytvoříme kupoli. Celý dort potřeme zbylou šlehačkou. Jahody na ozdobu omyjeme, necháme odkapat, zbavíme stopek, rozpůlíme a narovnáme na dort. Posypeme pistáciemi nebo mandlemi a ozdobíme meduňkovými lístky.
Příprava asi 40 minut., pečení asi 35 minut., kousek asi 430 kcal., 6 g bílkovin., 27 g tuků., 41 g sacharidů

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára