streda 28. novembra 2012

Čatní – exotické pokušení


Název čatní pochází z hindštiny. Pikantní kořeněné pasty z drcené zeleniny i celých plodů se rozšířily i do dalších kuchyní. Dobře se hodí k asijským rybím jídlům a ke studeným krájeným masům. Jim i dalším pokrmům totiž dodávají neobvyklé a zajímavé chutě.
Červený pepř. Jeho zrnka dodají čatní z bílého rybízu velmi zajímavou chuť. Pyré připravíme z propasírovaných plodů, pomerančové a citronové šťávy a želírovacího cukru. Do horké směsi nakonec přidáme celé bobule rybízu, zrnka pepře a citronovou kůru.
Hlavní surovinou tohoto čatní jsou dobře vyzrálé meruňky, které podusíme na másle. Potom k nim přidáme podle chuti cukr, ocet, nakrájenou šalotku, skořici, plátky zázvoru a rozinky. Šalotky tvoří kořeněný protiklad k spíše nasládlému aroma meruněk.
Kdo má rád něco ostřejšího, pro toho bude vrcholným požitkem čatní z kdoulí, modrých hroznů a chilli. Nejprve povaříme na kostičky nakrájenou kdouli a ke konci přidáme kuličky hroznů. Dobře okořeníme chilli a černým pepřem.
Zázvor má ostrou chuť a nechybí snad v žádném čatní. Právě on totiž teprve dodá ovocným pastám správnou asijskou příchuť. Dobře se hodí například do kořeněného kompotu ze švestek a hrušek: Nejprve omyjeme 500 g švestek a 250 g hrušek, zbavíme je peciček a nakrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Omyjeme a nakrájíme 100 g zázvoru. Vše se 2 lžícemi hnědého cukru., lžičkou octové esence, solí a pepřem vložíme do hrnce a 45 minut povaříme. Horkým čatní naplníme dvě připravené sklenice a dobře uzavřeme. Nejlépe chutná k drůbežímu či vepřovému pečenému masu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára