štvrtok 18. októbra 2012

Višňový koláč s mascarpone


Na 24 kousků: těsto – ½ kostky čerstv. Droždí., 100 ml vlažného mléka., 250 g hladké nebo polohrubé mouky., špetka soli., 50 g měkkého másla., velké vejce., 50 g cukru
obložení – 2 sklenice višní (po 720 ml)., 6 vajec., 250 g cukru., 500 g mascarpone (italský čerstvý sýr)., kg netučného tvarohu., 2 bal. vanilkového pudinku v prášku., 2 PL kakaového prášku., 2 PL moučkového cukru
Droždí rozdrobíme do mléka a necháme vzejít kvásek. Z kvásku, mouky, soli, másla, vajec a cukru vypracujeme hladké vláčné těsto. Přikryté ho necháme 30 minut vykynout ne teplém místě. Na obložení necháme okapat kompotové višně. Oddělíme žloutky od bílků. Dohladka utřeme žloutky, 125 g cukru., mascarpone, tvaroh a pudinkový prášek. Z bílků ušleháme pevný sníh. Přitom zvolna zašleháme 125 g cukru. Sníh opatrně vmícháme do tvarohové hmoty. Z hmoty odebereme 1/3 a zamícháme do ní kakaový prášek. Troubu předehřejeme na 180° C. Vykynuté těsto znovu důkladně propracujeme. Hluboký plech 40 x 32 cm vyložíme pečicím papírem. Těsto vyválíme na plechu. Zvýšíme okraje. Na těsto rozprostřeme nejprve tmavou tvarohovou hmotu. Do světlé hmoty vmícháme višně a naneseme ji na tmavou. Plech zasuneme na spodní lištu a pečeme 50 – 60 minut. Před nakrájením koláč pocukrujeme.
Příprava cca 50 minut., kynutí cca 30 minut., pečení cca 60 minut., kousek cca 300 kalorií., 12 g bílkovin., 10 g tuků., 36 g sacharidů


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára