štvrtok, 18. októbra 2012

Švýcarský hruškový koláč zalévaný kávovou smetanou


Na 12 kousků: těsto – 125 g polohrubé mouky., špetka soli., ½ KL kypřicího prášku., 50 g másla
obložení – 40 ml zvlášť silné černé kávy., 40 ml smetany., vejce., žloutek., 50 g cukru., PL vanil. pud. v prášku., ¼ KL mleté skořice 3 nakyslé hrušky., 50 g oříškových lupínků., PL moučk. cukru
Mouku smícháme se solí a kypřicím práškem. Přidáme na vločky nakrájené máslo a 2 lžíce studené vody. Z přísad vypracujeme hladké těsto a dáme ho na 60 minut chladit. Troubu předehřejeme na 180° C. Mezitím dohladka rozmícháme černou kávu, smetanu, vejce, žloutek, cukr, pudinkový prášek a skořicí. Omyté hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a dužinu nakrájíme na jemné plátky. Vymažeme koláčovou formu. Z těsta vyválíme kulatý plát a formu jím vyložíme. Zvýšíme okraje. Plát několikrát propíchneme vidličkou. Pečeme asi 15 minut. Vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Předpečený koláč posypeme asi 30 g oříšků a poskládáme hrušky. Zalijeme kávovou smotanou a posypeme zbývajícími oříšky. Pečeme dalších 25 – 35 minut dozlatova. Necháme zcela vychladnout. Před podáváním koláč pocukrujeme.
Příprava cca 30 minut., chlazení cca 60 minut., pečení cca 35 minut., kousek cca 160 kalorií., 3 g bílkovin., 8 g tuků., 19 g sacharidů

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára