štvrtok, 18. októbra 2012

Jablkový dort s ořechy a čokoládou


Na 12 kousků: 500 g aromatických jablek., šťáva z citronu., 5 vajec., 200 g cukru., 200 g másla., 200 g polohrubé mouky., ½ balíčku kypřicího prášku 50 g sekaných vlašských ořechů., 50 g strouhané čokolády
ozdoba – 250 ml smetany., 50 g čokoládového sypání
Jablka omyjeme a osušíme. Nejkrásněji zbarvené jablko vybereme pro ozdobu, ostatní tence oloupeme a na nerezovém struhadle nastrouháme nahrubo a pokapeme citronovou šťávou. Troubu předehřejeme asi na 180° C. Vejce oddělíme. Žloutky s cukrem a máslem ušleháme do pěny. Promícháme moukou s kypřicím práškem, ořechy a čokoládou. Jablka necháme dostatečně okapat a poté je vmícháme do těsta. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce zapracujeme do těsta. Rozvírací formu o průměru 26 cm vymastíme,naplníme těstem a pečeme na prostřední příčce trouby asi 60 minut. Vyjmeme z trouby, odstraníme formu a na kuchyňské mřížce necháme vychladnout. Smetanu ušleháme dopevna, 2/3 šlehačky potřeme celý dort a boky i povrch posypeme čokoládovým sypáním. Zbylou třetinu šlehačky dáme do cukrářského sáčku s ozdobným tvořítkem a po obvodu dortu pravidelně nastříkáme šlehačkové kopečky. Jablko zbavené jádřince podélně překrojíme a nakrájíme na plátky, které zapíchneme do každého šlehačkového kopečku.
Příprava cca 30 minut., pečení cca 60 minut., kousek cca 410 kcal., 6 g bílkovin., 25 g tuků., 38 g sacharidů

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára