piatok 14. septembra 2012

Sladký jahodový sen


Na 16 kousků: křehké těsto – 225 g mouky., vejce., 125 g studeného másla., 65 g cukru., špetka soli., ½ KL citronové kůry
Náplň a zdobení – 4 PL jahodové marmelády., kg jahod., 8 plátku bílé želatíny., 2 vejce., 750 g tvarohu (20% tučnosti)., 150 g cukru., 3 PL citronové šťávy., 10 g sekaných pistácií (nebo mandlí)., mátové lístky
Z prosáté mouky, vejce, másla, cukru a citronové kůry připravíme těsto. Rozdělíme ho na 2 poloviny, uhněteme koule, obalíme fólií a uložíme na hodinu do chladu. Troubu vyhřejeme na 200° C. Z obou částí těsta vyválíme placky a jednu po druhé pečeme 15 minut ve vymazané rozvírací formě o průměru 26 cm. Necháme vychladnout. Spodní díl dortu potřeme marmeládou, přiklopíme vrchní díl a vložíme zpátky do formy. Z papíru na pečení vytvarujeme manžetu a obložíme jí obvod dortu tak, aby přečnívala 3 – 4 cm nad výškou formy. Jahody omyjeme, očistíme, 1/3 dáme stranou na ozdobu, ostatní podle velikosti rozpůlíme nebo nakrájíme na čtvrtky. Želatinu namočíme do studené vody. Oddělíme žloutky od bílků. Z tvarohu, žloutků, cukru a citronové šťávy vmícháme krém. Z bílků ušleháme pevný sníh. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a smícháme s PL tvarohového krému, postupně vmícháme i se sněhem do krému. Nakrájenými jahodami stejnoměrně poklademe povrch dortu, potřeme tvarohovým krémem a na 1 – 2 hodiny uložíme do chladu. Dohotovení. Rozepneme formu a sejmeme manžetu. Dort položíme na podnos. Obvod a střed ozdobíme jahodami, proložíme mátou a posypeme pistáciemi.
Příprava cca 80 minut., pečení cca 30 minut., chlazení cca 3 hodiny., kousek cca 250 kcal.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára