piatok, 14. septembra 2012

Jitrnicový prejt a Slezská tlačenka


Jitrnicový prejt


vepřové droby, 200 g vepřového bůčku, 200 g vepřových jater, 2 žemle, česnek podle chuti, majoránka, mletý pepř, mleté nové koření, zázvor, sůl, sádlo na vymazání pekáče
Vepřové droby a bůček uvaříme doměkka a umeleme na masovém mlýnku spolu se syrovými játry a žemlí namočenou ve vývaru. Přidáme rozetřený česnek, koření a osolíme. Pečlivě rozmícháme a podle potřeby zředíme vývarem z masa. Středně hustou hmotu rozetřeme do sádlem vymazaného pekáče a pečeme 30 – 40 minut.

Slezská tlačenka


1 kg libového vepřového masa z plecka, 300 g vepřového bůčku, 100 g vepřových jater, sůl, 2 cibule, 1 lžíce vepřového sádla, směs mletého koření – bílý pepř., zázvor., muškátový květ.,
Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší. Maso vyjmeme z vývaru, necháme vychladnout, zbavíme kostí i kůže a nakrájíme na drobné kostičky, menší než ½ cm. Vepřové kůže ještě povaříme a na masovém mlýnku jemně semeleme spolu s vepřovými játry. Přidáme pokrájenou a na sádle osmahnutou cibuli, okořeníme, osolíme a pečlivě zamícháme. Plníme do tlačenkových střev, dobře zavážeme a vaříme 1,5 hodiny při teplotě 85° C. Uvařené tlačenky opláchneme v čisté vodě a propíchneme jehlou, aby unikla mastnota. Téměř vychladlou tlačenku obrátíme, zatížíme prkénkem a necháme vychladnout. (Tlačenku otáčíme dokud nevychladne, aby se maso „neusadilo“ jen na jedné straně).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára