piatok, 14. septembra 2012

Jelítko s bramborovou kaší


kg brambor., 4 kroupová jelítka., 50 g rostlinného tuku., 100 ml mléka nebo smetany., sůl., 30 g rozinek., 750 g jablečného kompotu nebo 500 g jablek., 50 g cukru., citronovou šťávu., kousek celé skořice., několik hřebíčků
Brambory oloupeme, opereme a rozkrájíme na menší kousky. V osolené vodě je uvaříme. Měkké scedíme a rozšťoucháme. Potom přilijeme vařící mléko nebo smetanu, špetku soli a ušleháme hladkou kaši. Vepřové jelítko opečeme na rozehřátém tuku z obou stran. Aby nepopraskalo a nevyteklo, můžeme je také nejprve krátce nahřát nad párou. Jablka rozkrájíme na dílky. Do vařící vody přidáme cukr, kousek skořice a několik hřebíčků vložíme jablka, která krátce povaříme. Prochladlý kompot dochutíme citronovou šťávou a nakonec vmícháme oprané rozinky. Na talíře ozdobně upravíme bramborovou kaši s jelítkem. Kompot servírujeme v malých miskách.
Doba přípravy je asi 30 minut. Porce má 3860 kJ / 920 kcal


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára