utorok 14. augusta 2012

Plněný baklažán


Na porce potřebujeme: 4 baklažány., sůl., tuk pro vymazání plechu., 2 cibule., PL nasekané petržele., PL bazalky., 2 PL píniových semínek., PL přepuštěného másla., 400 g míchaného mletého masa., vejce., PL libovolného nastrouhaného sýra., malou konzervu rajčat., sůl., mletý pepř., česnek dle chuti
Baklažány omyjeme a neoloupané podélně rozpůlíme. Odstraníme stopku. Dužinu posypeme solí a necháme cca 10 minut nasáknout, ab se odstranili hořké látky, pak je dostatečně omyjeme vodou.
Nahoře a dole oloupeme pruh slupky.
Baklažány položíme na vymaštěný plech a pečeme cca 8 minut v troubě předehřáté na 200˚ C (plyn stupeň 3).
Lžičkou opatrně vydlabeme dužinu tak, aby zůstal okraj silný cca 1 – 2 cm.
Cibuli oloupeme a spolu s dužinou baklažánu najemno nakrájíme, obojí osmahneme s petrželkou na rozehřátém přepuštěném másle, přidám mleté maso a dobře propečeme.
Směs necháme vychladnout a s vejcem, lžící sýra a trochou rajčatové šťávy zpracujeme na hladké těsto. Osolíme a opepříme.
Masou z mletého masa naplníme 4 půlky baklažánu, dáme do vymaštěné ohnivzdorné formy. Zbylé 4 půlky baklažánu podle chuti prošpikujeme oloupanými stroužky česneku a přiklopíme jako víko.
Rajčata zbavíme stopek, nadrobno nakrájíme a přidáme do formy i se šťávou. Zakryjeme a dusíme cca 15 – 20 minut v troubě předehřáté na 225˚ C (plyn stupeň 4).
Jako přílohu podávaáme bagetu nebo turecký chléb.
Porce obsahuje cca 26 g bílkovin., 37 g tuku., 20 g sacharidů – cca 537 kcal – 2248 kJ


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára